Quantcast
Channel: Gazeta Liberă » proteste
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Ionel Blanculescu: „Rosia Montana este un proiect mort”

$
0
0

Consilierul onorific al primului ministru este de parere ca economia Uniunii Europene se confrunta in continuare cu dificultati majore, dar Romania va reusi sa inregistreze o crestere economica peste media UE. Pe de alta parte, consultantul financiar isi asuma o pozitie transanta si surprinzatoare in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana. El afirma in interviul acordat pentru „Gazeta Liberă” ca s-a ajuns la o masa critica in opinia publica din Romania care nu mai permite continuarea proiectului.

FOTO: MEDIAFAX / ANDREEA ALEXANDRU

Domnule Ionel Blanculescu, din punct vedere financiar, care considerati ca este in prezent cea mai mare problema a economiei mondiale?

Criza financiara globala, inceputa in anul 2007, din SUA si de catre SUA, exportata in Europa si bineinteles in cele din urma si in Romania, care a suportat nemeritat efectele acesteia. In Romania ar mai si o alta criza economica, autohtona, provocata de incompetenta si rea-credinta, pe care ne-am creat-o singuri, dubland efectele negative ale crizei mari.

Esenta crizei este ca SUA, in loc sa extraga activele toxice din organismul bolnav, au creat in loc programul de crestere cantitativa cu care introduceau in piata cam 85 de miliarde de dolari lunar, prin pornirea tiparnitei de bani fara acoperire. Aceste 85 de miliarde s-au transformat in cateva mii de miliarde fara niciun fel de acoperire in realitatea economica. Tiparnita curata. Ce au facut respectivii, adica chiar insisi creatorii crizei cu banii acestia? I-au „exportat” in pietele emergente: Brazilia, India, China, Argentina, Turcia. Era un moment prin anii 2011-2012, cand in Brazilia, pentru a intra cu capital, trebuia sa achiti taxe pentru aceasta manevra financiara. De ce? Pentru ca realul, care este moneda lor, era intr-atat de apreciat de intrarile straine de bani, incat exportatorii brazilieni nu mai aveau rezultate. Toata lumea era atrasa de aceste state ca de un magnet. De unde veneau banii? Din banii acestia, fara acoperire. La fel e situatia in toate tarile. E o nebunie ce se petrece.

Creatorii crizei sunt cei care au ramas mai departe la comanda politica si financiara.

Brazilia, ca sa opreasca decaderea monedei nationale, a investit 60 de miliarde de dolari. Situatia este dramatica in Argentina, India. Chiar si Turcia isi vede periclitata cresterea economica din ultimii ani, din cauza unei masuri fara cap, aceasta crestere cantitativa pe care FED-ul condus de Ben Bernanke a produs-o, respectivul, ca si altii, sprijinind criza sa existe si sa se dezvolte, in loc sa o limiteze. Creatorii crizei sunt cei care au ramas mai departe la comanda politica si financiara si care au intretinut-o, in loc sa procedeze ca in Islanda sau ca in alte momente similare ale istoriei financiare, de criza severa, adica bancile care se incadrau in categoria de falimentare sa si ajunga in aceasta procedura, pana la urma de insanatosire, si nu sa produca ravagii mai mari. Va aduceti aminte ca prin 2010 acestea inregistrau profituri istorice, in loc sa se restructureze, sau sa se desfiinteze unele. Vinovatii de starea de astazi, creatorii de ieri ai crizei, nu au facut altceva decat sa alimenteze cu bani acele tumori, care acum au devenit si mai mari, amenintand si mai grav omenirea, cu o noua criza globala, care de altfel a si inceput in statele emergente, Brazilia, Argentina, India si chiar Turcia, acestea pierzand accelerat ceea ce au obtinut in ultimii 5 ani.

In contextul economic european, ce evolutii vedeti si cum va fi influentata Romania?

Pe plan european, mai precis al Uniunii Europene, asistam la manifestarea a trei factori, extrem de periculosi, care demonstreaza pana la urma o disperare financiara-fiscal-bugetara existenta se pare la nivelul acestui spatiu atat de elitist si in acelasi timp atat de ipocrit. Primul ar fi faptul ca Banca Centrala Europena intentioneaza sa cumpere credite de la banci. Daca in 2011 aceasta BCE finanta cu o mie de miliarde bancile sa-si rezolve problema datoriilor suverne, deci intr-un mod total gresit, iata ca acum gaseste o alta formula sa le sprijine, total neconcurentiala fata de restul economiei europene si nedreapta in acelasi timp, si anume prin a le cumpara credite. Asta ar fi o manifestare, mai bine zis o noua inginerie financiara, cu conotatia negativa de rigoare a expresiei.

O alta manifestare ar putea sa fie cea generata de Banca Centrala Germana, si anume faptul ca in situatii de criza nationala in cadrul UE, cetatenii ar trebui sa raspunda si sa plateasca din banii lor, adica sa luam de la cetateni si sa salvam statele falimentate de politicile acestora, gestionate de politicieni si nu de cei pusi sa plateasca – si ajung la al treilea factor – bancile pot fi salvate prin bail-In, adica salvare cu banii deponentilor, cea mai stupida aberatie posibila la nivelul unui spatiu asa-zis civilizat. Discutam de 3 factori nocivi, toxici, care au influentat si influenteaza negativ economia Romaniei, legata 75% de ceea ce se petrece in spatiul UE, din nefericire.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images

Trending Articles